jueves, 6 de octubre de 2011

Dades objectives de Istanbul



 La fundació de Istanbul està datada de l’any 667 aC per els colons grecs de Megara . La van enomenar “Bizanci” en honor al seu rei Byzas. L’any 330 dC, l’emperador romà Constantí el Gran va traslladar la capital de l’Imperi Romà allà i la va rebatejar “Constantinoble”. Va seguir amb el seu nom, i com a capital, al llarg de l’Imperi Bizantí i l’Imperi Otomà fins a la fundació de la quarta república l’any 1923. Aleshores, es va traslladar la capital de la República de Turquia a Ankara i l’any 1930 es va rebatejar amb el nom actual de “Istanbul”.


Actualment és el motor econòmic i social de la Turquia moderna. La seva situació geoestratègica la ha fet excepcional al llarg de la història. La ciutat està dividida per l’estret del Bòsfor entre el continent europeu i el continent asiàtic. En el funcionament diari de la ciutat el creuament d’aquest estret, de un quilòmetre d’ample, es fa per els dos pons penjats i per multitud de ferris. Està en construcció un túnel ferroviari subaquàtic que connectarà la ciutat i unirà les xarxes viaries europees i de l’orient pròxim.




Està situada en un doble eix comercial. El est-oest per el comerç terrestre entre Europa i Àsia i el nord-sud que connecta maritimament el Mar Negre amb el mar de Màrmara i el Mediterrani. Aquesta situació excepcional ha sigut i és la raó de la seva rellevància internacional i com a punt de referència per a molts viatgers.

La seva població actual és de 13.120.596 persones de situades en un territori de 1830 km² i té una densitat de 7.166 hab/km². La ciutat ha experimentat un creixement excepcional des dels anys 80 sobretot per la immigració interna turca i s’ha multiplicat la població per cinc des d’aleshores. Una de les dades curioses de Istanbul es que dels 14 milions de població kurda de Turquia, en viuen uns 3 milions a Istanbul turc.