jueves, 22 de septiembre de 2011

Fatih - Ciutat Vella




En aquest post comentaré les similituds de creixement dels centres històrics de la Ciutat Vella de Barcelona i Fatih a Istanbul. Els dos han tingut un desenvolupament paral·lel. Les dos ciutats van tenir una fundació clàssica, romana i grega respectivament; però no van començar a tenir rellevància comercial i un gran creixement fins a la nostra Edat Mitjana o el coetani Imperi Bizantí amb Constantinoble com a capital.



El segle XIV el rei Mehmet II el Conqueridor va prendre Constantinoble per part dels otomans i va construir unes noves muralles que ampliaven les muralles bizantines i permetien tenir sota protecció molts més terrenys cultivables i el successiu creixement urbà. Aquestes muralles serien les equivalents a les que Pere II el Cerimoniós va construir per ampliar la ciutat cap el Raval i que abasten el que és l’actual barri de Ciutat Vella. Les dues ciutats van tenir tres successions de muralles en les èpoques clàssica, medieval i finals del gòtic. També es van articular les arteries principals cap a aquestes muralles com el carrer Fevzi Pasa a Fatih i els carrers del Carme i Hospital a Ciutat Vella, on es van construir grans equipaments que no cabien a la ciutat antiga.



Els segles XIV, XV i XVI van ser esplendorosos políticament i comercialment a ambdues ciutats i es van construir gran edificis religiosos, institucionals i comercials. A Fatih, Mehmet II va fer construir la gran mesquita Fatih Sultab Mehmet Türbesi i, a Ciutat Vella, es van construir La Catedral i Santa Maria del mar. Totes elles espectaculars degudes a èpoques d’esplendor de ambdues ciutats.