jueves, 24 de noviembre de 2011

Estructura Santiago de Compostel·la




Santiago de Compostel·la ens trobem amb una estructura radial, fruit de la seva historia i del seu desenvolupament al llarg dels anys. El creixement radial de la ciutat es desdibuixa lleugerament, quan els límits de la ciutat es troben tant amb límits naturals (relleu) com artificials (vies del tren).
Estructura radial, nucli històric i vies prinicpals


Límits naturals i àrees verdes
Els elements principals d’accés són:
Les vies rodades:
_ l’AP-9 o autopista de l’Atlàntic, és la més important, creua l’àrea metropolitanta en sentit nord-sud i proporciona una comunicación directa amb les altres ciutats importants de la comunitat autónoma (La Coruña, Pontevedra i Vigo). És una via molt transitada, i l’afluència de cotxes s’intensifica en el tram de circumval·lació de la ciutat.
_l’AP-53 o autopista Central Gallega, comunica Santiago amb Ourense. La seva connexió a Ourense amb l’autopista Madrid-Vigo li dóna la característica de connexió a llarga distancia amb la meitat sud de la península.
La vía férrea:
_La xarxa principal de trens és la de mitja distancia, que uneix Santiago, La Coruña i Vigo. També hi ha un servei de mitja distancia a Ourense, així com un de llarga distancia a Madrid i Bilbao.
La via aèria:
_L’aeroport es troba a 12 km del nucli urbà.

Tant l’AP-9 com la vía fèrria, són els dos elements que configuren un límit a la part sud de la ciutat i incideixen en major grau en la seva estructura y creixement.

La ciutat està formada per un casc urbà i una franja periurbana. El casc urbà engloba tant el casc històric, com el posterior eixample. El casc històric s’exten fins als límits de l’antiga muralla i es caracteritza pel seu teixit irregular, amb carrers estrets i tortuosos, propis de l’època medieval, part del quals són peatonals. La franja periurbana es distribueix al llarg de les vies de sortida del casc urbà, i on es troben zona de d’urbanitzacions i barris dormitoris, configurant un teixit molt menys dens.
Estructura de formació

Santiago és una ciutat fortament marcada pel seu passat històric i la seva historia com a focus de peregrinatge.