martes, 17 de enero de 2012

Mobilitat_Santiago de Compostel·la


L'autobús, és el principal mitja de transport de la ciutat de Santiago de Compostel·la. Tant a nivell de tranport interurbà com de connexió amb les altres ciutats gallegues, d'Espanya i d'Europa.
L'estació d'autobusos de la ciutat de Santiago de Compostel·la va ser inaugurada l'any 1971, i constitueix una de les principals vies d'entrada de turistes, treballadors i altres visitants de la ciutat. Hi operen una quinzena d'empreses d'autocars que s'encarreguen de la mobilitat en el grau de mitja i llarga distància. També és el punt d'arribada del autobusos procedents de l'aeroport, i per tant tant de visitants nacionals com internacionals. En aquest punt també trobem una de les estacions de Combici, així com un dels aparcaments que ajuden a evitar l'entrada dels cotxes.

La xarxa d'autobusos interurbans consta de 23 línies d'autobusos. Entre aquestes línies es poden diferenciar 3 classes de busos.
Els autobusos radials:
Tenen el seu orígen al voltant del casc antic, i se n'allunen radialment seguint les principals vies de sortida de la ciutat. La majoria d'aquests busos no tenen una freqüència massa alta, i els usuaris principals són treballadors que van als polígons perimetrals de la ciutat. 

Els autobusos circulars:
Són autobusos que tenen el seu orígen i la seva fi al mateix punt, i tenen el seus recorreguts formant dos anells que queden arriben a la segona corona de la ciutat (eixample, zona universitaria,...). La frequència d'aquests autobusos és més alta que la dels autobusos radials, s'utilitzen per a desplaçaments en què no calgui passar pel centre.

Els autobusos de recorregut mig:
Són autobusos d'ús habitual i diari de gran freqüència i que tenen uns recorreguts més exhaustius.

El preu del abonaments dels  autobusos són els següents:

Billete Ordinario 1,00 €/viaje
Bono Ordinario 0,60 €/viaje
Billete Escolar (-18 años) 0,55 €/viaje
Bono Escolar (-18 años) 0,40 €/viaje
Bono Mensual (30 días naturales) 26 €uros
Bono Pensionista 0 €uros 

Els abonaments disponibles són de 10, 20 o 30 viajes, es poden adquirir dins dels propis autobusos.