viernes, 28 de octubre de 2011

Gentifricació a Gràcia i a Besiktas.


En aquest post volia comparar el barri barceloní de Gràcia amb el barri es istanbulenc de Besiktas. Els dos estan vivint canvis importants en la gent que hi viu. Besiktas era un antic poble pescador que va ser absorbit pel Istanbul modern . Ara és un dels barris més grans i cèntrics de la ciutat. Tot i les pujades i baixades que el separa amb el centre, la plaça Taksim, es pot anar caminant en menys de 20 minuts. També té una estació de ferri important que el connecta amb la part asiàtica i està molt ben connectat per autobús en  dos grans eixos que són la avinguda Barbaros i la ronda que voreja l’estret.


Aquest barri té moltes universitats públiques i privades i això genera un anar i venir constant d’estudiants. Té un eix d’oci que és  el carrer peatonal Mumcu Bakka, l’antic carrer central de l’antic poble. Està ple de bars per prendre's copes a planta baixa i a les cobertes; moltes botigues d’electrònica i de roba; i és un dels millors llocs per trobar restaurants bons a diferents preus. Més a dalt, hi ha el carrer Maçda que és la zona de compres per a gent amb molt poder adquisitiu i que van les grans fortunes de tota la regió.


Besiktas era un antic barri familiar, de petits comerciants i pescadors, que s’està convertint en un barri per a estudiants i sobretot de l’erasmus. La situació és similar a la de Gràcia i el barri comença a tenir escoles de disseny i galeries d’art. S’està convertint un nou barri de gent “alternativa” entre els carrerons que tenen anys d’història.